Skip to main content

Kees

Dat krachttraining en een goede leefstijl niet alleen een mooi maar ook gezond en sterk lichaam oplevert bewijst het onderstaande verhaal van PFT’er Kees Louter.

Al heel mijn leven heb ik altijd fanatiek gesport en vele verschillende hobby’s gehad. De enige sport die ik echt in competitie verband beoefende was voetbal en heb altijd in de selectie gespeeld. Naast het sporten lette ik eigenlijk verder niet op mijn gezondheid. Ik at waar ik zin in had, liet geen drankje staan, rookte met name in de weekenden stevig en sliep zeer onregelmatig.

Hernia en terugkomen op het voetbalveld

Zo’n 3 jaar geleden heb ik tijdens een voetbalwedstrijd een hernia opgelopen. Nadat ik hieraan geopereerd was heeft het uiteindelijk 3 maanden geduurd voordat ik het sporten weer enigszins op kon pakken. Omdat hardlopen en voetballen er voorlopig niet in zou zitten ben ik begonnen met fitness. Langzaam aan kon ik steeds meer gaan doen en kreeg ik plezier in de krachttraining, iets waar ik vroeger allergisch voor was. Ik vond m’n draai met krachtraining, en na een jaar begon ik weer met voetballen. Echter kwam ik nog steeds niet op het niveau wat ik vroeger gehaald had. Ik trainde veel maar had totaal geen aandacht voor de rest eromheen zoals eten, drinken enz. Hierdoor werd ik wel sterker maar zeker niet fitter. Er was meer voor nodig, maar waar te beginnen..PFT

Na 2 jaar veel gesport te hebben kreeg ik steeds meer het besef dat er meer voor nodig was dan alleen sporten. Vanaf januari zou er bij Mahorokan Sports Club gestart worden met het Persoonlijk Fitness Traject. Gedurende 5 maanden zou er elke maand gewogen/gemeten en foto’s gemaakt worden en elke maand 2 trainingen met een Personal Trainer om het nieuwe schema door te nemen. Daarnaast werd er uitgerekend hoeveel calorieën ik per dag mocht en welke verdeling van macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) daarbij ideaal zou zijn.

“Mijn doel was simpel:
fitter en sterker worden dan ik ooit geweest was.”

Het eerste schema was anders dan ik gewend was, het doel was om al je spieren en pezen te laten wennen aan de hogere intensiteit zodat je later in het traject niet tegen blessures aan zou lopen. Het zou namelijk vrij pittig worden; 4x in de week krachttraining, 2x ‘actieve rust’ en 1 rustdag. Al bij de eerste weging was het resultaat goed te noemen, er was zelfs voor het mooie teveel af. Dus de calorie inname moest nog wat omhoog. Bijna vanaf het eerste moment heb ik PFT gecombineerd met mijn voetbal, hierdoor trainde/sportte ik de meeste weken 8x in de week. Dit beviel prima, ook al was het op momenten wel zwaar. Maar ik hield vol want ik wilde perse mijn doelen behalen.

Naarmate het traject vorderde kreeg ik ook het eten steeds beter onder controle. Ik merkte aan alles dat ik sterker werd en voelde me elke week fitter worden. Vooral het verschil in wat je eet en drinkt en hoe ik daardoor presteerde verbaasde me enorm. Mijn prestaties gingen omhoog, het leek wel of alles makkelijker werd. Ook op de voetbal ging het weer de goede kant op en haalde ik weer het niveau wat ik wilde halen. En het bijkomende effect was dat ik eindelijk het fysiek kreeg van iemand die veel sportte, ook een erg leuke bijkomstigheid.

Al met al ging het zeker niet vanzelf en heb ik ook echt wel op het punt gestaan dat ik me afvroeg waarvoor ik het allemaal deed, en of ik het er niet gewoon bij zou laten. Als je dan echter de resultaten voelt en ziet blijf je toch doorgaan. Na 4 maanden was ik op het punt waar ik wilde zijn, top fit, sterk en weer terug op het niveau waar ik wilde zijn. Het eten en sporten is een levensstijl geworden, ik hoefde nauwelijks nog na te denken wat ik wanneer moest eten. En vooral ook hoeveel eten voor mij werkte. Ik heb ongeveer 5 maanden lang tot 8x in de week gesport, en ben enorm trots op het resultaat wat ik behaald heb.

Nieuwe uitdaging

Inmiddels is het traject afgelopen en sta ik voor een nieuwe uitdaging. 6 weken geleden heb ik bij een zware crash op het circuit mijn rug gebroken en sta ik aan het begin van mijn revalidatie traject. Ik weet zeker dat zonder de 5 maanden PFT, en de fitheid die mij dat gebracht heeft, ik niet zo goed het ziekenhuis uitgelopen was zoals ik dat nu gedaan heb. Een gebroken rug klink heel ernstig, maar gezien de ernst van het ongeval had het veel erger kunnen zijn. Doordat ik zo fit was heeft mijn lichaam de klap goed kunnen verwerken en ben ik inmiddels alweer aan het trainen. Ik weet zeker dat de ervaringen die ik bij PFT opgedaan heb mij gaan helpen zo snel mogelijk weer 100% fit te zijn!

Zodra het weer kan begin ik opnieuw met het traject, eens zien waar we dan staan over 5 maanden.

Kees